Mindent a macskákról

Minden, amit a macskáról tudni szeretnél, ami tudható, és sok egyéb. A macska, mint háziállat, a macska etetése, és a macska kényeztetése. A cica. mint kedvenc. Cicák, macskák, macsekok és minden amihez közük lehet.

Szoba cica
A macska tartóknak van egy hatalmas tábora, aki bár panelban laknak, mégsem tudnak elszakadni kedvencüktől, ezért szoba cicát tartanak.


Erre a fajta nevelésre inkább a nemesített fajták alkalmasabbak. A házicica ugyan nevelhető lakásban, de szegény inkább szenved, minthogy boldog élete lenne. Tehát mindenki gondolja meg, hogy tart-e macskát. Ha pedig igen, akkor egy szoba cicának elég nagy igényei vannak.

Mivel ő nem mehet ki a szabadba, ezért helyet kell biztosítani nekik az ablaknál, mert ráérő idejükben imádnak nézelődni, és inkább legyen egy jól megközelíthető hely, ahonnan mindent látnak, és kényelmesen elférnek, mintha levernének egy sor fontos, vagy szép dolgot.  Nekik ez nagyon fontos, és ki is fogják harcolni maguknak.

Alom. A lehető legfontosabb dolog. Ha megérkezik a kiscica, akkor az első dolog, amit meg kell mutatni neki, az az alom. Bele kell tenni, és lehetőleg megvárni vele, míg elvégzi  a dolgát. Ha ez megvan, akkor utánna már nem lesz vele probléma, feltéve, ha az alom tisztán van tartva. Pénztárca kérdése, hogy milyen almot veszünk, az olcsóbbak hátránya, hogy sajnos a szag elég átható tud lenni. Ebben az esetben nem elég naponta kitakarítani, ajánlatos szagtalanító port is venni, és még a kényesebb orrú rokonok ekkor is érezni fogják a szagát. A drága almok ennél sokkal jobbak, de ezeket is minden nap takarítani kell, és minden héten cserélni. Ha erre nem fordítunk kellő figyelmet, akkor a macska nem fog belemenni, és az kellemetlen következményekkel járhat a lakásra nézve.

A szoba cicák számára létezik egy kaparófa nevű tárgy, amire vagy rá tudjuk szoktatni, vagy nem. Nekem sosem sikerült. Ennek egyetlen hátrányát a fotel bánta, mert azt rendszeresen használta a karmai élesítésére. Amennyiben azonban tetszik neki a fa, akkor olyan helyre kell tenni, ahol könnyen eléri, és stabilan rögzíteni kell, ha lehet függőleges állásban, mert számukra ez a természetesebb. Ha semmiképpen sem megy a dolog, akkor én még ajánlanám a köröm vágását. Ez a gazdinak is jó, és a macskának sem fáj. Fontos, hogy csak kicsit szabad belőle vágni, sé csak teljes nyugalmi állapotban próbáljuk meg, mert mcskánk nem biztos, hogy rajongani fog az ötletért.

Etetés tekintetében figyelembe kell vennünk, hogy a szobacica sokkal finnyásabb szabadon élő társainál. Kétszer is meggondolja, hogy mit egyen, és hogy mikor. Igényli, hogy állandóan legyen előtte kaja, különben nem hagyja élni a gazdit. Szereti az inyencséget, és ez az egyetlen dolog, amivel bármire rávehető. Az olcsóbb termékek valahogy mindig hidegen hagyják, de a drágábbakért rajong.  Száraz eleségként nagyon tudom ajánlani a Friskies indoor cats kajáját. Olyan plusz adalékokat tartalmaz, amely elengedhetetlen a lakásban tartott macskák számára. kedveskedj neki, hiszen bezárva él, és itt neked kell azért teperned, hogy ő körbe hízelegjen téged.

Bár lakásban tartod, azért a kötelező veszettség elleni oltást ajánatos beadatni, és a féregtelenítés is nagyon fontos. Bárhonnan elkaphatja, és te csak azt veszed észre, hogy lassan elfogy a macska, pedig szinte zabál. Ebben az esetben a bolha nyakörv is elegendő, hiszen jóval keveebb lehetősége van a bolhák összeszedésére, és az öv elriasztja a lehetséges vállalkozókat is.

Ajánlatos alvóhelyet készíteni neki, és rendszeresen átpakolni oda, mert ha megszokja, hogy veled alszik az ágyban, akkor egy élet is kevés, hogy erről leszoktasd.

Még egy jó tanász. A szobacicák egész nap unatkoznak. Tehát tedd tele a lakást zörgő labdákkal, és műegerekkel, hogy egy kicsit lefoglalja magát. Ha pedig otthon vagy, te is játszhatsz vele, csak a karmolászásról kell leszoktatnod.

Sok türelmet kvánok hozzá.

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 6
Tegnapi: 92
Heti: 98
Havi: 960
Össz.: 262 445

Látogatottság növelés
Oldal: Lakásban tartott macska
Mindent a macskákról - © 2008 - 2018 - macskam.hupont.hu

A HuPont.hu weblap készítés gyerekjáték! Itt weblapok előképzettség nélkül is készíthetőek: Weblap készítés

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: macska tartása lakásban - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »